Mindfulness via de methode “Aandacht werkt!”

Kinderen en jongeren krijgen net als volwassenen heel wat prikkels te verwerken. Het is soms veel voor hun en te druk, waardoor ze minder goed kunnen inslapen, snel afgeleid zijn of onrust ervaren. Hun hoofd lijkt wel een piekerfabriek, vol gedachten. De “aanknop” doet het wel, maar waar zit de “stopknop”?

Mindfulness

Mindfulness is het natuurlijk vermogen van ieder kind en mens om op een speciale manier oplettend te zijn: om bewust, vriendelijke en nieuwsgierige aandacht te geven. Mindfulness leert kinderen en jongeren aandacht te hebben bij wat ze doen, denken of voelen op het moment dat het er is, zonder er meteen automatisch op te moeten reageren. Voor kinderen en jongeren is het vaak een eyeopener om te merken dat ze zelf kunnen bepalen waar ze hun aandacht op richten.

Methode

“Aandacht werkt!”, ontwikkelt door Eilne Snel is een 8 -10 weekse methodische mindfulness training voor kinderen en jongeren van 4-19 jaar. De methode is geschikt voor kinderen en jongeren met of zonder diagnose; en bijvoorbeeld ook voor jonge (top) sporters en muzikanten in de dop. Kinderen en jongeren leren onder andere om te gaan met “stormen of regenbuien” in hun binnenwereld en te oefenen met de piekerfabriek. Door kinderen in contact te brengen met mindfulness, leren ze beter observeren en zich concentreren, in contact met hun lijf te zijn en zichzelf tot rust te brengen. Om je goed staande te kunnen houden is het prettig als je jezelf kunt ontspannen en vaardigheden kent om een hoofd vol gedachten tot rust te brengen. Ook is het fijn om te weten hoe je met emoties, zowel fijne als lastige, om kunt gaan zonder er helemaal door meegesleept te worden of zonder ze te negeren.

Effecten van de aandachttraining kunnen zijn:

  • verbeterde concentratie en opmerken als concentreren niet lukt
  • afname van impulsief gedrag
  • meer rust, ontspanning en beter slapen
  • meer zelfvertrouwen, balans en plezier
  • vriendelijker en respectvol zijn voor jezelf en anderen
  • herkennen en beter kunnen omgaan met piekergedachten en emoties zoals angst, boosheid of verdriet.

Werkwijze

De training wordt op maat gegeven aan vier verschillende leeftijdsgroepen. Er zijn 8 weekse trainingen voor kinderen in de leeftijd van 4-7 jaar en voor kinderen van 8-12 jaar. De trainingen voor jongeren van 12-14 jaar en van 14-18 jaar duren 10 weken. Ze worden in kleine groepen (4 -6 deelnemers) gegeven of individueel. Ook kan er een aangepaste training worden aangeboden, als er voor kinderen in verband met ASS of ADHD problematiek, specialistische ondersteuning wenselijk is. Als school, BSO en dagbehandeling kan de 8-weekse ‘Aandacht werkt!’ methode ook worden aangevraagd. In de trainingen blijft het niet bij (speelse)oefeningen en uitleg, maar wordt steeds de vertaalslag naar het dagelijks leven gemaakt. Kinderen en jongeren, die de trainingen gevolgd hebben, gaven aan de trainingen leuk, helpend en toepasbaar te vinden. Voor thuis geldt het belang van (samen) oefenen en er aandacht voor hebben.

Onderzoeken over “Aandacht werkt!”

Het wetenschappelijk tijdschrift Autisme publiceerde in 2012 een onderzoek naar de effecten van ‘Aandacht werkt!” op kinderen met een autistische stoornis. Conclusies zijn: Er zijn significante minder stemmings- en angstwisselingen. Ook voelen kinderen zich fysiek beter en vonden kinderen het fijn om naar de training te komen.

Klik op de onderstaande button om het artikel (PDF) te downloaden.

Onderzoek “Aandacht werkt!”

Momenteel loper er onderzoeken in het Radboud Universitair Centrum Nijmegen, het Trimbos instituut en in het het buitenland met professor Herman Lo van de City University of Hong Kong naar de methode “Aandacht Werkt!”

Contactformulier ouders